Grelnik vode

Za segrevanje tople sanitarne vode se uporablja grelnik vode. Ločimo pretočni in akumulacijski bojler. Prvi zagotavlja manjše količine vode ter je običajno nameščen v bližini iztočnega mesta. Akumulacijski bojler pa segreva večjo količino vode na zalogo (50, 80, 100 l ali veA?), ki jo lahko shranimo za dlje časa. Pred nakupom torej razmislite o primerni velikosti, hitrosti in količini segrevanja vode, da ne boste ostali pod prho brez tople vode.

Glede na vire energentov ločimo naslednje tipe grelnikov:

  • električni,
  • plinski,
  • na trda goriva
  • kombinirani.

Pred nakupom preverite, da grelnik vode ustreza vsem varnostnim predpisom. Prav tako je je potrebno upoštevati število porabnikov vode v vašem objektu ter njihove navade. Povprečna poraba vode v gospodinjstvu znaša cca. 50 l na osebo.

Kakovosten grelnik vode je izdelan iz kvalitetne jeklene pločevine, emejliran in je dobro izoliran ter omogoča enostavno čiščenje vodnega kamna. Imeti mora tudi možnost nastavitve na ekonomično temperaturo in temperaturo zaščite pred zmrzovanjem. Zaželeno je, da ima tudi gumb za nastavitev temperature vode, kontrolno lučko za prikaz delovanja grelca…

Tlačni grelnik vode mora imeti vgrajen tudi varnostni ventil, ki pri povišanem tlaku (običajno 7 bar) izpusti povečan volumen vode.

Kategorije